Naast haar 36-urige dienstverband bij een werkgever exploiteert een jongedame een Marokkaans loungerestaurant. Het is open van woensdag tot en met zondag van 17.30 tot 23.00 uur. De bedrijfsruimte huurt ze. In de periode van 2006 tot en met 2013 zijn alleen 2008 en 2013 licht winstgevend. Over de gehele periode was het verlies bijna € 140.000. Is het verlies aftrekbaar?

De Belastingdienst vindt van niet omdat geen sprake zou zijn van een bron van inkomen. De activiteiten zijn immers structureel verliesgevend. Bij de rechter voert de jongedame aan dat ook haar kwaliteiten en doorzettingsvermogen meegewogen moeten worden. Ook externe omstandigheden als conjunctuurgevoeligheid, de kredietcrisis en een geschil met de huurbaas acht ze van belang.

De rechter denkt daar helaas anders over. Het gaat erom of uit de activiteiten redelijkerwijs voordeel te verwachten viel. En dat acht de rechter niet aannemelijk. Dat (een gedeelte van) het verlies vooral te wijten is aan externe factoren die buiten de invloed van eiseres liggen, is daarbij niet relevant. De conclusie luidt dat ze het verlies niet in aftrek kan brengen.

Tip: Ondernemersverlies is fiscaal aftrekbaar als het voortvloeit uit een fiscale onderneming. Een onderneming is pas een fiscale onderneming  als uit de activiteiten redelijkerwijs voordeel kan worden verwacht. In geval van verliesgevende jaren zult u dat moeilijk aannemelijk kunnen maken. Maar het is niet onmogelijk. Zo heeft de rechter ooit een schapenfokkerij als bron van inkomen aangemerkt ondanks negen verliesgevende opstartjaren.